Match Racing

Match Racing op de Friese Meren of Waddenzee

Een matchrace is een discipline binnen de zeilsport. Het is een wedstrijd waar er maar twee boten tegelijk elkaar racen.

Tijdens zeilseizoen 2018 kunt u bij de Frisian Yacht Club matchracen met o.a. met de Yngling – klasse en de Draak-klasse.   (de 30m2 klasse zal hier spoedig aan toegevoegd worden)  De boten zijn gelijkwaardig uitgerust, zodat  ‘ze aan elkaar gewaagd zijn’ en dat de bemanningen het verschil moeten maken.

De wedstrijden worden vanaf een grote sloep of ander schip georganiseerd als centrale accommodatie c.q. platform. Vanaf hier wordt gestart, gefinished en gevolgd door alle andere deelnemers. Per boot bestaat de bemanning uit 3 bemanningsleden inclusief stuurman. Dit betekent dat per wedstrijd 6 personen onderweg zijn. Na de wedstrijd kunnen de volgende 2 teams de strijd aangaan.  Het is een bijzonder spectaculair evenement waarbij dus minimaal 6 deelnemers  nodig zijn. Een groep van 18 tot 24 is prima mogelijk. Bij meer deelnemers kan nog een match race gehouden worden met bijvoorbeeld 2 boten van een andere klasse.