Match Racing

Match Racing op de Waddenzee

Een matchrace is een discipline binnen de zeilsport. Het is een wedstrijd waar er maar twee boten tegelijk elkaar racen.

Tijdens zeilseizoen 2023 kunt u bij de Frisian Yacht Club matchracen met o.a. de Yngling – klasse en de Draak-klasse.   (de 30m2 klasse zal hier spoedig aan toegevoegd worden)  De boten zijn gelijkwaardig uitgerust, zodat  ‘ze aan elkaar gewaagd zijn’ en dat de bemanningen het verschil moeten maken. Lees meer

De wedstrijden worden vanaf een grote sloep of ander schip georganiseerd als centrale accommodatie c.q. platform. Vanaf hier wordt gestart, gefinished en gevolgd door alle andere deelnemers. Per boot bestaat de bemanning uit 3 bemanningsleden inclusief stuurman. Dit betekent dat per wedstrijd 6 personen onderweg zijn. Na de wedstrijd kunnen de volgende 2 teams de strijd aangaan.  Het is een bijzonder spectaculair evenement waarbij dus minimaal 6 deelnemers  nodig zijn. Een groep van 18 tot 24 is prima mogelijk. Bij meer deelnemers kan nog een match race gehouden worden met bijvoorbeeld 2 boten van een andere klasse.

Behoren WaddenRegatta’s tot het verleden?

Graag had de FYC in zeilseizoen 2018, bij voldoende aanmeldingen een nieuwe WaddenRegatta willen organiseren.

E.e.a ter gelegenheid van de nieuwe Gemeente “ Waadhoeke”  (Noord-west Friesland)  te houden voor de Waddenkust in periode – eind augustus half september –  bij Roptasyl.

Het strijdtoneel zou zowel vanaf de kust als vanaf het water te aanschouwen zijn. Helaas zijn de benodigde faciliteiten om boten in het water te laten nog niet aanwezig.

Graag willen we diegenen bedanken die gereageerd hebben op de aankondiging en graag hadden willen deelnemen. Wij zullen hen op de hoogte blijven houden van de ontwikkelingen bij Roptasyl.

Wanneer het evenement wel kan worden gehouden hangt af of de benodigde faciliteiten wel aangelegd kunnen/mogen worden. Hiervoor zijn we al geruime tijd in overleg met de Gemeente Waadhoeke en Wetterskip Fryslân. Uit testen is gebleken dat het technisch gezien allemaal zeer goed mogelijk is. Het lijkt meer een politieke kwestie geworden. We zijn hier afhankelijk van. Wordt vervolgd!

De Frisian Yacht Club heeft meerdere Wadden Regatta’s voor Catamarans georganiseerd o.a. in samenwerking met KNRM Harlingen en Vlieland, Gemeenten Harlingen, Vlieland en Terschelling en vele sponsoren en vrijwilligers. De laatste, zeer succesvolle, was alweer in 2012.